Sagobytet

Höstlov!

Själv jobbar jag två dagar denna vecka men sedan ska det banne mig njutas för fullt (och målas såklart!).

Jag har precis packat ihop utställningen som var på Fenix 2 i helgen och det var väl egentligen då som jag bestämde vilken bild som skulle vara månadens bild.

Tidigare i år arbetade jag, Mattias Bokinge och Elin Ljungqvist stenhårt på den bok som kom att bli ”Sagobytet”. En samling sagor från hela världen… eller… i alla fall delar av världen.

Det var ett oerhört spännande och stundtals frustrerande arbete. Jag fastnade väldigt mycket vid en del sagor som tyvärr aldrig dök upp i boken. Men en av dem fick illustrera framsidan. Så vi drar från Sverige och ner till en betydligt varmare världsdel: Afrika.

Denna saga osar väldigt mycket ”Haren och sköldpaddan”. Om jag ska dra den kort, så handlar det om att ett träd slutar att blomma och ge frukt. Det finns bara en utväg, någon måste gå till den vise mannen på berget för att få ett heligt ord som man ska uttala vid trädet. Sköldpaddan erbjuder sig vid flera tillfällen men måste ge vika för de andra, mycket snabbare djuren. De andra djuren misslyckas såklart fatalt och glömmer bort det heliga ordet tills sköldpaddan till slut räddar dagen och gör det de andra inte klarar.

Bilden kom till på ett sätt som jag gillar att göra. Det börjar i ett skissblock, ofta en ganska slarvig skiss som man ser har potential på en nanosekund. Skissen skannas och sedan går man över linjerna igen i datorn med en pensel som har blyertskaraktär. Självklart förbättras skissen och man ändrar lite här och där men i stort så försöker jag behålla skissens ”attityd”.

Jag är lite svag för att det inte gör så mycket om man ser någon extra linje här och där för det ger bilden mera liv. Det finns såklart de som inte tycker så och målar fantastisk realistiskt men den grejen har aldrig liksom tilltalat mig.

Det är ju så skönt att bara blaffa på färg och sudda i efterhand, man måste ju utnyttja det digitala mediet! Det gör att jag kan testa så många saker, ändra färger och måla tusentals grässtrån på några minuter. Det kan aldrig bli fusk, man måste ha ”feeling” lika mycket som om man målar på en ”riktig” canvas.

Om man gillar att se på hur saker och ting gjordes, så spelade jag faktiskt in detta med ett skärminspelningsprogram.

Kolla på youtube:

 

Ha det gott i oktoberrusket!