Trollstigar och häxvrål

Under ett bröllop började jag och Mattias Bokinge prata om att göra bilder för hans projekt ”Trollstigar & Häxvrål” (se trollstigar.se). Han var väldigt noga med att bilderna (som jag då skulle manipulera) skulle lämpa sig för barn, alltså inte vara för otäcka. Mina drömmar hade gått från rockstjärna till barnboksillustratör så det kändes som ett perfekt projekt. Jag skickade då en länk till en sida där jag hade många bildmanipulationer men där fanns också bilder som jag hade målat digitalt. Från den stunden Mattias såg mina bilder var det ingen tvekan om att jag inte skulle manipulera bilder, jag skulle teckna och måla dem.

Den här bilden var den första bilden som jag skapade för Trollstigar. Skisserna blev många och jag satt i timtal och designade troll som skulle passa in på vad vi kallar för ”Vaggerydstrollet”.

Den är dock inte helt digitalt. Originalet är målat med vattenlösligt bly på akvarellpapper. Man tecknar alltså först och man kan i efterhand göra skuggor och texturer med hjälp av vatten och en pensel. Den skannades och målades sedan digitalt i Photoshop. Eftersom jag inte hade mycket erfarenhet var det ett mödosamt projekt. Jag höll på att bli knäckt av att måla alla siloutter av gräs och hålla koll på alla dessa lager som bara blev fler och fler.

Men det är något speciellt när man blandar digitalt och traditionellt. Man kan behålla texturen av pennan och penselns avtryck, samtidigt som man kan lägga in foton på träd och få fram texurer av bark. Det är väldigt svårt att lyckas med det om man antingen håller sig till digitalt eller traditionellt.

Målningen är speciell för mig. Dels för att jag räknar den som övergången mellan att gå från hobbynivå till nästa steg. Och även för att trollet är med oss än idag.