Edqvist är företagaren med IT i fokus

År 2002 bestämde sig Fred Edqvist och hans familj att flytta från Huskvarna till Vaggeryd. Tre år senare hade han grundat sin egen firma Edqvist IT. Till en början drev han företaget hemifrån – nu hittar du däremot Edqvist IT centralt i Vaggeryd, precis bredvid järnvägsstationen.

Men vi tar det från början. Fred arbetade nämligen som systemutvecklare på Jordbruksverket och bodde i Huskvarna med sin familj. Så hittade de ett hus i Vaggeryd och bestämde sig för att flytta. Sagt och gjort – för elva år sedan gick flyttlasset. Fred fortsatte att arbeta på Jordbruksverket men bestämde sig för att det var dags att vidareutbilda sig. Under 2004 började han därför plugga datanät-tekniska utbildningen på Tekniska Högskolan i Jönköping.

Det började med ett hemmakontor

Redan under studietiden startade han sitt eget företag Edqvist IT. Fred hade ett stort intresse för IT och var dessutom nyfiken på hur det skulle kännas att driva eget. Han ville prova på något nytt och utvecklas på egen hand. Då kom idén att starta och driva företaget hemifrån.
– Man måste ju börja någonstans, berättar Fred. Och eftersom vi köpte ett rätt så stort hus så fanns det gott om plats och utrymme till ett kontor och mindre verkstad.
Så Fred startade sin butik i hemmet där han bland annat lagade datorer, sålde datordelar samt skrivarpatroner och mycket mer. Sakta och säkert flöt allt på. Efter ett år bestämde han sig för att flytta företaget till Skänkelund och Kreativ Arena. Där spenderade han två år innan han åter drog sig tillbaka till ”hemmakontoret”.
– Jag ville minska utgifterna och få en bättre grund innan jag skulle ge mig in på att satsa på egen lokal på nytt, säger Fred med ett leende.

Nysatsning i centrala Vaggeryd

Och 2012 – då var det dags att satsa igen! Edqvist IT öppnade verksamheten i stationshuset i Vaggeryd. Där hittar du honom fortfarande, tillsammans med ett brett utbud av produkter. Verksamheten har vuxit och idag erbjuder Fred sina kunder ett flertal olika tjänster: reparation av datorer, felsökning, nätverkstjänster samt drift och support på olika sätt. Utöver servicedelen så finns det även en butik i lokalen där man kan köpa det mesta till sin dator; både delar och tillbehör. Du kan även köpa skärmar, skrivare och hårddiskar. Kort och gott – här finns mycket att välja på.

Thai Quach på Edqvist ITIdag arbetar Fred och två killar, Emanuel och Thai, i butiken.
– Jag tar emot praktikanter och anställer ungdomar som behöver extrajobb. På det sättet hjälps vi åt och det är positivt för alla, berättar Fred.
Emanuel jobbar deltid på Edqvist IT. Han har ett stort intresse för datorer och hoppas kunna arbeta med det på något sätt i framtiden. Thai Quach (bilden) är praktikant och arbetar också deltid. Han hjälper bland annat till med felsökning av datorer.

Edqvist IT har både privatpersoner och företag som kunder. Många privatpersoner kommer till butiken för att fixa sin dator och köpa tillbehör till den. Ibland köper de också en helt ny dator. Företagskunderna önskar istället underhåll för skrivare, nätverk och olika datorsystem.
– Jag fungerar även som support för Vaggeryds Energi. Det innebär att om du som kund har problem med ditt bredband, då är det mig du ska ringa till. Jag fixar också problem med ditt nätverk.

Stora visioner, drömmar och utveckling för Edqvist IT

På Edqvist IT hittar du ett brett utbud av produkterDet är viktigt att vilja utveckla sitt företag och ha tydliga visioner. Det har Fred.
– Mitt mål är att människorna i Vaggeryd och Skillingaryd ser att det finns experthjälp på hemmaplan och att det inte alls behöver vara så mycket dyrare bara för att det är lokalt. På längre sikt önskar jag kunna ha några heltidsanställda som sköter butiken, medan jag i större utsträckning kan vara ute på fältet hos mina kunder.

Fred och hans företag är medlem i Handel & Service vars syfte är att främja och stärka handeln i Vaggeryds kommun.
– Man lär känna många andra företagare och det känns bra när vi är många som strävar mot samma mål. Jag gillar tanken att tillsammans, som kamrater och kollegor, utveckla platsen där vi bor och arbetar på. Att fokusera på de styrkor som vi tillsammans har och även förstå att konkurrens inte behöver vara något negativt.

Så till sist: har du några avslutande ord?
– Inte mer än att jag hälsar alla välkomna till Edqvist IT! säger Fred och skrattar gott.

Ta gärna en titt på dessa produkter: