Städlaget och den envise entreprenören

Det formades en tanke i 26-åriga Adis Begovics huvud för några år sedan. En idé om att starta en städfirma och satsa på hundra procent nöjda kunder. Men i Norrköping där han bodde då var det inte riktigt rätt läge att starta. Idag bor Adis i Vaggeryds kommun och här har han förverkligat drömmen om inte bara ett företag – utan två.

Jag träffar Adis på restaurang Spis. Det är en blåsig sommardag och inte riktigt lika varmt som det har varit tidigare. Vi slår oss därför ned vid ett bord inomhus och Adis berättar för mig om sin resa. För en månad sedan startade han nämligen sitt företag Städlaget. De erbjuder olika städtjänster som exempelvis fönsterputsning, kontorsstäd, trappstädning och flyttstädning till kunder i Vaggeryds kommun. Även i Jönköping har de en del kunder.
– Det är en myt att bara en viss typ av människor köper städtjänster. Vi har alla olika sorters kunder. Allt ifrån barnfamiljer som inte har tid till äldre människor som inte har orken att städa själva, berättar han.

Att kunderna ska känna en trygghet i att anlita Städlaget ser Adis som det absolut viktigaste.
– Vi har bland annat en nöjd kund-garanti som innebär att vi åtgärdar något om kunden inte skulle vara nöjd. Jag vill att mina kunder ska ha höga krav och vara kritiska. Faktum är att jag säger det till dem – att de ska granska vårt arbete med kritiska ögon. Vi vill leverera det bästa, det är viktigt för oss.

Jag förstår snabbt att Adis har höga krav. Inte bara på sina anställda, utan också på sig själv.
– Jag är extremt envis och sätter höga mål. Om jag bestämmer mig för att göra något – ja, då gör jag det också.

Det innebär bland annat långa dagar. Han arbetar kring tolv timmar per dag, och då inte bara med Städlaget utan även med sitt andra företag SupportMedia. Det startade han tillsammans med sin sambo Martina Gerleman. Det var för övrigt så de hamnade i Vaggeryds kommun. Martina är från trakterna och i oktober förra året flyttade de hit.

Ljuv musik och företagsdrömmar

Men vi tar det från början. Både Adis och Martina bodde i Norrköping och jobbade på företaget Clearsense som säljer olika typer av marknadsföringstjänster till företag. Det var där de träffades och den välkända ljuva musiken uppstod. Och så var det något annat som uppstod också; nämligen en gemensam vision om ett eget företag. Så föddes mediabolaget SupportMedia vars syfte är att hjälpa företag med mediaplanering och marknadsföring. Adis och Martina drev företaget i Norrköping men bestämde sig snart för att flytta till Martinas hemtrakter i Småland. Idag bor de i ett hus på landet i Krängshult.

Och det var just här som Adis idé om städföretaget tog skruv igen. För här i kommunen såg han en marknad för sina tjänster.
– Jag ser att behovet finns här, både hos privatpersoner och företag. I dagsläget anlitas vi mest av privatpersoner men vi siktar på att få fler företag som kunder. Vi satsar mycket på trygghet, både för kunden och våra anställda, och det tror vi lönar oss i längden.
– För mig har det varit viktigt att göra det på rätt sätt ända från start. Att ha bra och trygga kollektivavtal samt försäkringar.

Adis StädlagetAdis Begovic

Idag har Adis en anställd men på sikt planerar han att anställa fler. Han har också planer på att utöka sin verksamhet och även erbjuda flytthjälp i kombination med flyttstädning. Marknadsföringen sker mycket via personliga kontakter, men eftersom han jobbar med onlinemarknadsföring i sitt andra bolag så blir det naturligt att han satsar på den biten också.
– Förutom vår företagswebbplats så syns vi även på Blocket och Facebook. Just Facebook är bra eftersom det är enkelt att anordna tävlingar där. Jag kör en just nu som har fått väldigt bra respons.

Självlärd företagare

Under en relativt kort period har alltså Adis startat två företag. Det är lätt att anta att han kommer från en entreprenörsfamilj och har det i blodet, men så är inte fallet.
– Nej, jag har lärt mig allt själv. När jag skulle starta städföretaget så var första steget att se hur sådana företag fungerar. Sedan bestämde jag mig för att ta kontakt med någon som drev ett framgångsrikt företag inom branschen. Då fick jag tag på en kille i Karlskrona som driver en städfirma där. Idag är han min mentor.

Så någon starta eget-kurs har Adis aldrig gått. Däremot har han fått värdefulla tips och råd från andra håll.
– Göran Skoghäll på Arbetsförmedlingen har bland annat gett mig användbara tips. Och så har jag fått lite hjälp från mamma som har arbetat inom städ tidigare. Annars har jag tagit reda på det mesta själv.

Adis utanför Kreativ ArenaAdis utanför Kreativ Arena i Vaggeryd. Där har han Städlagets kontor.

Jag kan nästan fysiskt ta på Adis envishet och driftighet. Men vad är det då han drivs av?
– Jag drivs av vetskapen om att det jag gör är något jag själv kan påverka. Jag stressar inte upp mig över saker eftersom jag har möjlighet att påverka dem till det bättre.
– Jag älskar helt enkelt det jag gör. Jag tycker om att jobba och har aldrig varit arbetslös. När jag var tretton år började jag sälja kokosbollar. Sedan dess har jag jobbat med olika saker, men jag vill alltid jobba ihop med människor. Jag är en väldigt social typ, säger Adis och ler.

Och han trivs med att driva företag här i Vaggeryds kommun. Det är en viss typ av stämning här menar han.
– Entreprenörsandan är stark i kommunen. Man känner att människor och företag bryr sig om varandra. Man stöttar varandra. Det är inte samma avundsjuka här som jag har upplevt på andra ställen.

Vi tittar ut genom fönstret. I pyntade vagnar åker niondeklassarna från Hjortsjöskolan förbi. De skriker och skränar glatt, lyckliga över att högstadiet har passerat och att sommaren nu är på intågande. Jag undrar just vad Adis ska göra i sommar?
– Vi ska fortsätta att renovera vårt hus. Vi renoverar en hel del rum, bland annat köket, så det är ett ganska stort projekt. Men jag ska kolla på fotbolls-VM också. Jag älskar fotboll.
– Och så ska jag jobba. Såklart!

 


Adis bästa städtips

Hur putsar man egentligen sina fönster på bästa sätt?
– För det första måste du ha en ordentlig skrapa. Och du ska absolut inte torka med papper; varken vanligt hushållspapper eller tidningspapper. Använd en mikrofiberduk istället. Det går utmärkt att tvätta med vanligt handdiskmedel.

Och ugnen då? Den är ju ganska svår att få ren… eller?
– Använd såpa och vatten. Spraya det i ugnen och sätt den sedan på 100 grader i en halvtimme ungefär. Sedan är det bara att torka ur.


 

Besök gärna Städlagets sida här på Vaggerydstorget.se. Här hittar du deras webbplats.