Anrika Wahlbergs Ur & Guld

Rickard Andersson, personen bakom Wahlbergs Ur & Guld, är den fjärde generationen av urmakare som har drivit denna anrika butik i Vaggeryd. Namnet Wahlberg ligger inte i släkten, det fanns där redan 1922 då en man vid namn Felix Wahlberg öppnade butiken för första gången. Felix skapade ett varumärke av sitt efternamn och han satte ribban högt vad gäller kvalitet och service. Det är säkert att tro eftersom när han för första gången skulle få sin butik såld till en man som hette Tage Nilson, så behöll Tage både skylten och Wahlbergs-märket kvar. Så har det varit ända sedan dess…

Wahlbergs-morfar-OswaldRickards morfar Oswald Ljungqvist (bilden) köpte butiken av Tage år 1967 och drev verksamheten i 40 år innan han blev för gammal för att kunna fortsätta. Oswald Ljungqvist gick bort år 2008. På skylten stod fortfarande ”Wahlbergs Ur & Guld”.

Innan Oswald gick bort det året hände något rätt fantastiskt. Han hann nämligen besöka sitt barnbarn Rickard på skolan som han själv gick på när han skulle bli urmakare.
– Det var en stor sak både för mig och för min morfar då ingen trodde att jag skulle vara den som bevarar det som nu blivit ett släktarv, berättar Rickard.

Rickard Andersson, dagens ägare och barnbarn till förra ägaren, köpte huset med butiken år 2010 och startade återigen verksamheten 18 augusti 2011, vilket av en händelse var Oswalds födelsedag. Under övertagandet så renoverades hela butiken. Rickard kände att det skulle vara en smart investering för framtiden. Idag står butiken på samma plats och i samma hus som det har gjort i snart ett hundra år. Ännu idag säljs det liknande varor som då; klockor och smycken. Det utförs även reparationer av klockor och smycken.
– Wahlbergs har alltid förknippats med hög kvalitet och service, säger Rickard.

Följer morfars fotspår

Rickards mamma Anette har också arbetat i butiken i över 20 år.
– Så jag var mycket i verkstaden och butiken som liten, säger Rickard.

Liksom mamma så är Rickard uppvuxen i butiken i Vaggeryd, även om de bodde på landet utanför Krängshult. Gymnasiet gick han i Vaggeryd med inriktning El-installation. Så det var aldrig tänkt att han skulle bli urmakare.
– Nej, jag hade aldrig ens funderat på det! säger Rickard.

Rickard-Wahlberg-på-WahlbergsSå hur kom det sig då att han blev just urmakare? Jo, av en händelse en kväll så surfade han in på Urmakarskolans hemsida. Där kunde man gå en prova-på-utbildning under ett par dagar. Det gjorde han. Och han hoppade på utbildningen direkt efter att han tagit studenten.
– Hittar man det som man söker efter så känner man det, det känns rätt, säger Rickard.

När han berättade för familjen att han ville prova på att bli urmakare blev alla väldigt förvånade. Den känslan av arvet han upplevde – den fick honom fast. För Oswald, Rickards morfar, gick ju också på samma urmakarskola i Borensberg mellan Motala och Linköping (idag placerad i Motala). Där har alla urmakare gått sedan 1940-talet. För att bli intagen på Urmakarskolan avläggs både teoretiska och praktiska prov för att se att det rätta handlaget finns. Rickard var den yngsta i sin klass, han var till och med yngre än alla de som precis börjat den utbildningen när han själv tog examen år 2011.

Det är inte vanligt att bli antagen till Urmakarskolan direkt efter gymnasiet. Men det blev Rickard – något som påminner om Oswald då han var Sveriges yngsta Urmakarmästare på hans tid.

Wahlbergs fixar presenterna

Smycken-WahlbergsPå Wahlbergs finns presenter som passar både privatpersoner och företag. Företagskunder handlar bland annat julklappar till sina anställda eller när man firar någon form av jubileum. Många företag väljer att köpa presentkort, just för att den anställde själv får välja minnesgåva.
– Vi hjälper ofta företagen med konceptet och budget. Självklart så paketerar vi även alla gåvor i presentförpackningar, avslutar Rickard.