Lo Claesson – svensk mästare i bibliotek

I dag inleder vi intervjuserien ”Livet en dröm”. I första avsnittet möter du Lo Claesson, bibliotekschef i Vaggeryds kommun. Lo Claesson har tilldelats fina utmärkelser för sitt nyskapande arbete på Vaggeryds bibliotek. Hon kläcker nya idéer och realiserar sedan dem. Vad sägs om filmklubb, bokcirkel och miljöhörna. Det senaste  nytillskottet är Skaparbibblan där man exempelvis kan måla, slöjda och använda 3D-skrivare.

Lo Claesson bor med sin familj vid Hjortsjöns västra strand. Hon är född och uppväxt i Bankeryd. År 1977 blev hon klar med sin bibliotekarieutbildning. Tag chansen att lära känna Lo Claesson. Häng med på safari i hennes biblioteksvärld!

Vi träffar Lo Claesson på hennes kontor och kommer direkt in på framtidens bibliotek.

År 2013 tilldelades du Axiells nytänkarpris för tankar om framtidens bibliotek. År 2014 fick du Bengt Hjelmqvists pris bland annat för utveckling av digitalt skapande. Hur känns det att ha vunnit två SM-guld?

– Väldigt hedrande! Det visar att vi är på rätt väg med det vi jobbar med.

Du tror på det ubikvitära biblioteket. Beskriv hur ett sådant fungerar och ser ut.

– Det är ett bibliotek som finns överallt. Det är mobilt. Det finns helt enkelt där människan vill ha det.

Förklara vad Skaparbibblan är för något.

– Man får komma till vårt bibliotek och skapa. Vi försöker tillhandahålla teknik för alla tänkbara önskemål. Man lär sig skapa i en kreativ miljö tillsammans med andra människor som har samma intressen. Digitalt skapande med 3D-skrivare är populärt. Det finns en volontärgrupp som stickar och syr. Kulturskolan driver konstkurser. Modellflygare bygger flygplan.

 

IMG_1148 En av 3D-skrivarna på Vaggeryds bibliotek

 

Vem skulle vara din drömföreläsare på Vaggeryds bibliotek? 

– R. David Lankes från USA är ett självskrivet val för mig. Lankes är en känd biblioteksmänniska och bloggare. Han säger att man inte ska se biblioteket som ett hus utan som samlingar av kunskap. Exempel på sådana samlingar är enligt Lankes böcker, dagstidningar, databaser, personal, utrustning, experter och besökare. Lankes tycker att bibliotekets huvuduppgift är att sprida kunskap. Biblioteket ska förbättra samhället och är därför en mycket viktig aktör  i det.

Du arbetade på på 80- 0ch 90-talen på Vaggeryds bibliotek. Sedan arbetade du på Länsbiblioteket i Jönköping. Vad fick dig sedan att söka tjänsten som bibliotekschef i Vaggeryd?

– På länsbiblioteket fick jag ett större perspektiv på biblioteksverksamhet. Jag fick se och lära. Jag fick träffa intressanta människor och fick resa mycket. Men efter ett tag längtade jag efter att få göra något själv. Jag längtade efter att bygga upp en verksamhet på ett bibliotek. Så när chefstjänsten annonserades ut 2009 tvekade jag inte att söka den.

Ett bibliotek i Danmark sökte nyligen en bibliotekarie som kunde inspirera äldre att spela Warcraft och som dessutom kunde inspirera yngre att läsa svensk poesi. Skulle du vilja ha en sådan bibliotekarie på Vaggeryds bibliotek?

– Ja gärna, det är intressant med personal som har kompetenser utöver det vanliga.

Beskriv ditt arbete med att utveckla ett skolbibliotek på en byskola i Kenya.

– Den är en vänskola till Fenix Kunskapscentrum. Ingenting fanns där från början. Lärarna på den kenyanska skolan uttryckte ett önskemål om ett bibliotek. Pengar samlades in i Vaggeryd. Jag följde med till Kenya och tillsammans med lärarna på byskolan köptes nya böcker. Senare snickrade personalen på den kenyanska skolan till ett bibliotek och klädde hyllorna med tidningspapper. Numera används biblioteket mycket flitigt på raster och på morgnarna före första lektionen. Kunskapsnivån har höjts markant. Det känns fantastiskt roligt!

Ökar eller minskar antalet pappersböcker för närvarande på Vaggeryds bibliotek?

– Det är konstant. Vi köper nya böcker men gallrar samtidigt gamla böcker som inte utlånas. Tyvärr lånas färre böcker i dag än för några år sedan. Folk läser färre böcker. Det finns så stort utbud av andra aktiviteter.

Mår filmklubben och bokcirkeln bra?

– Ja, det tycker jag. Det kommer femton till trettio personer på våra träffar.

 

Innan vi skiljs åt ställer vi en sista fråga till Lo Claesson.

Vem är din favoritförfattare?

– Jag kan inte avgöra vem som är min favoritförfattare. Jag läser inte deckare. Jag föredrar genuina berättare. Bäst tycker jag om romanförfattare som inte kommer från Västeuropa eller Nordamerika.

 

IMG_1151 En produkt från 3D-skrivaren