Auld Rare Whisky – Skottland och Gustav Vasa

Om han hade varit i livet så är det Gustav Vasa vi ska tacka för att vi får smutta varm glögg i vintertid. Han döpte det på den tiden till Lutendrank, och det är precis vad glöggen från Auld Rare Whisky heter – tack vare ett besök på Vadstena slott.

Roger Svenningsson, hobby buteljeraren och ägare till Auld Rare Whiskey Sweden AB, stannade en dag till vid Vadstena slott med sin fru, och delägare, Kristina Svenningsson.
— Hon hade tjatat i 4 år om att vi skulle svänga förbi där, och tillslut gick vi in. I källaren hittade jag ett plakat på stenväggen där det stod om Gustav Vasa och hur glöggen fick namnet Lutendrank. Direkt då tänkte jag att den glöggen måste jag göra.

lutendrank-stor
Gustav Vasa brukade beställa hem dyrt vin från södra Europa och på vägen hem till Sverige hände det ibland att vinet blev förstört på grund av dåliga fat som inte var lufttäta. Han bad då kökspersonalen att värma upp vinet tillsammans med lite kryddor (kardemumma, ingefära, kanel och muskot). Blandningen döpte han till Lutendrank, och det är det som vi idag kallar glögg. Det sägs att Gustav Vasas son, Erik XIV, tyckte så mycket om drycken att han drack den varje morgon. Lutendrank som Auld Rare Whiskey har gjort till sin egen finns att beställa på Systembolaget med nummer 76410-02.

Paris 1976 – Iförd kilt hoppade han över plint med akrobatgruppen Snubblarna på Casino de Paris. Det var så allting började för Roger. Arbetstiden varade i knappa 5 minuter och efter det var tiden fri. Han ville göra något innehållsrikt med resten av tiden och bestämde sig för att börja samla på whisky och diamanter.
— Som 20-åring blev jag ju idiotförklarad. I den åldern ska man ju dricka whisky, inte samla på den.
Med tiden slutade han med diamanterna men smaken för whisky höll i sig. När han sedan fyllde 50 år så fick han en resa till Skottland i present. Väl där så grodde idèn om att starta vad som kom att bli Auld Rare Whisky.
— Tanken var från början att starta eget destilleri, men det insåg jag ganska snabbt att det skulle bli mer dyrt, riskfyllt och tidskrävande. Då bestämde jag mig istället för att importera färdiglagrad whisky.
Auld Rare Whisky blev Sveriges första oberoende buteljerare. Roger beställde hem fat från Skottland som han sedan provsmakade bekvämt på hemmaplan. Efter år av provsmakande så blev det 41 åriga Miltonduff och 21 åriga Tormore med sin komplexa smak som tillslut hamnade bland Rogers favoriter. Att få köpa hem enskilda fat blev dock till en början en envis kamp mellan Roger och ägaren av ett destilleri i Skottland.
— Hon är en äldre kvinna. Jag ringde en första gång och svaret blev blankt nej. Andra gången jag ringde så sa hon att de hade en 14 dagars motorcykel tävling och att jag skulle återkomma efter det. Efter 14 dagar ringde jag henne igen och frågade henne om hon vann. Då gav hon med sig att sälja, av anledningen att jag hade samma humor som hennes man när han levde.

Auld Rare Whisky har inte bara blivit populärt för sin smak och kvalitet men även design. Flaskan som de fyller sin whisky med, och som är gjord av handblåst glas, är en grundidè från en gammal apoteksflaska. Roger hittade flaskan bland gamla prylar på vinden från tiden då hans far hade färghandel i Skillingaryd.
— Vi ville bevara designen ända till kapsylen. Trätoppen är gjord av solid valnöt/ek som limmas ihop med naturkork. Jag tror att flaskans design har gjort mycket i våran framgång.

Miltonduff - Auld Rare Whisky

Att starta ett företag med spritdrycker görs inte i en handvändning. Det krävs tillstånd, inspektioner, vandelsprövning och alltsammans med en regelbok som väger tungt.

— Vad jag har lärt mig under resans gång är kontakten med alla myndigheter och reglerna som gäller kring hantering av livsmedel. I lokalen där whiskyn tillverkas krävs det väldigt mycket säkerhet, som till exempel galler för fönstren.

Whiskyföretaget är ändock bara en hobby. Roger jobbar annars på Skillingarydssalvan som hans far startade 1963. Även att Auld Rare Whisky har gjort stor framgång, med 42 flaskor hos spritmuseet, så vill han ändå behålla det som det är.
— Jag får pyssla med det jag tycker är roligt, men jag har inga ambitioner att göra det stort. Men det växer och kan göras hur stort som helst, om man har lusten och möjligheten.

Ta gärna en titt på dessa produkter: