IT-Guider hjälper dig med dina IT-frågor

Klockan är 09:50 och 17 årige Najib Husseini och 18 årige Mohammad Sakhizada gör sig redo för dagens uppdrag. De öppnar dörren till mötesplats Navet, en mötesplats anknutet till äldreboendet Furugården. Där kokar dem kaffe, ställer fram muggar och kakor. En av killarna ställer fram en roll-up – som liknar en stor flagga – vid staketet. Den lyser i turkosblå, precis som Najibs tröja. På hans namnskylt står: IT-Guide.

Najib Husseini och Mohammed Sakhizada är IT-Guider: de guidar äldre personer inom frågor som rör IT. Krånglar din smartphone, har du glömt ditt lösenord, fundera du på hur Facebook fungerar? Då kan du får hjälp av dem eller deras kollegor som sedan januari finns varje lördag i Vaggeryd för att bjuda på kostnadsfri hjälp med dator, surfplatta och smartphone. Strax efter kl 10:00 kommer en dam med sin surfplatta som sätter sig ned med Mohammed. Det är lugnt och stillsamt – en bra stämning på platsen. På andra sidan bordet sitter en man med Najib. Han är på boendet två veckor i månaden och känner IT-Guiderna.

– Ska vi lyssna på musik? frågar Najib och visar på surfplattan hur han kan lyssna på sin favoritmusik. Och så tar de en kopp kaffe

– IT-Guiderna är jättebra! De har ett oerhört bra bemötande, tycker mannen och ler.

IT-Guide är en prisbelönt koncept som nu finns i flera kommuner i Sverige. Tanken är att ge nyanlända ungdomar möjlighet till ett första jobb. Sedan är det en vin-vin-situation där äldre människor känner sig mer delaktiga i det digitala samhället som kräver kunskap om t.ex. mobilt BankID. Båda grupper träffas på en offentlig plats – en trygg miljö där det finns tid att lära känna varandra och dela erfarenheter. Egentligen mer än bara IT-hjälp.

Projektet drivs i samarbetet med Vaggeryds kommun och då det fungerat så bra finns IT-Guider nu även i Skillingaryd på biblioteket.

– Bara varannan lördag till en början för att se hur många besökare som hittar dit, säger Maxie Hochmuth som är teamledare för fem IT-Guider.

– Projektet fungerar bara om det kommer besökare till internetcaféet. IT-Guider vill träffa människor och hjälpa dem.

Även nya ungdomar är välkomna att anmäla sitt intresse om de vill vara med i teamet.

Internetcafér har öppet på lördagar fram till den 15 juni. Efter en sommaruppehåll är IT-Guiderna tillbaka i september.