Fransk vinnare av Nobelpriset

Årets vinnare av Nobelpriset i litteratur blev romanförfattaren Patrick Modiano från Frankrike. Akademien motiverar sitt val så här: ”För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Jag nämnde inte Modiano i min krönika om Nobelpriset. Och tyvärr har jag inte läst någon av hans romaner. På Vaggeryds bibliotek finns ”Lilla smycket” av Modiano. Den är redan utlånad, förstås. Det ska bli intressant att läsa den. Nästan alla Modianos romaner handlar om sökande efter försvunna personer. I ”Lilla smycket” är det artonåriga Thérèse som letar efter sin mor som påstås ha dött i Marocko.

Patrick Modiano föddes 1945 i Paris. Hans föräldrar träffades där när staden var ockuperad av nazisterna under andra världskriget. Modiano skriver ofta om ockupationåren.

Frankrike är nu det land som har flest vinnare av Nobelpriset i litteratur. För några år sedan vann Jean Marie Gustave Le Clézio priset. Hans romaner är fantastiska läsupplevelser. Jag tycker att hans allra bästa titel är ”Öken”.

En rolig sak med årets utnämning är att det är ett litet svenskt förlag, Elisabeth Grate Bokförlag, som satsat på översättning och utgivning av Patrick Modiano. Numera ger de stora svenska förlagen sällan ut böcker av författare som inte är från England, USA eller Sverige. Det är de små förlagen som vågar satsa på andra länders författare. Grattis Elisabeth Grate!