Mina kattsafarier

När jag var yngre var jag fokuserad på att jag skulle se de stora kattdjuren i det vilda. Jag sparade till resor till länder där det fanns chans att se de vackraste och smidigaste djuren på jorden.

Min första kattsafari genomförde jag i Sri Lanka. Där besökte jag Yala Nationalpark. Chansen att där få se leopard skulle vara stor. Men tyvärr ville den inte visa sig för mig. Plåster på såret fick jag eftersom jag på nära håll kunde studera nio elefanter. Två veckor efter att jag lämnade Sri Lanka reste två av mina kompisar dit. De var ornitologer och önskade se många olika fåglar. Tyvärr fick de se en leopard i Yala. Detta var mycket jobbigt för mig. Vad avundsjuk jag var! Jag funderade nu över nästa drag när det gällde att få se leopard.

Jag valde Kenya. Och tillsammans med mina två nämnda kompisar. I Samburo Nationalpark lyckades vi få se leopard. Och vilken observation det blev! Först jagade leoparden två öronhundar men misslyckades med att slå någon av dem. Sedan klättrade den upp i en Akacia, sträckte ut sig över en gren och började leka med sin svans. Allt detta utspelade sig mycket nära oss.

Vi förflyttade oss till Maasai Mara Game Reserve. Där åkte vi på nattsafari. Efter en timmas letande lyckades vi få syn på två stora lejonhanar som låg och dåsade. Vad stora de var!

Två dagar senare lyckades vi hitta det tredje stora kattdjuret i Afrikas fauna, geparden. Den vilade i skuggan av ett ensamt träd ute på grässavannen. Kanske pustade den ut där efter att den hade jagat en gasell i en hastighet överstigande 100 kilometer i timmen.

Ett år senare reste jag till Indien. Nu var det tiger som lockade. Jag satsade på Ranthambore Nationalpark belägen 30 mil sydost om New Delhi. Vid nationalparken låg jag i tält och deltog på kvällen i en lokal danstävling. Jag vann och helt överraskad fick jag en krans av indiska stäppblommor. Jag förstår än i dag inte hur jag kunde vinna. I Sverige har aldrig någon sagt att jag dansar bra.

Tidigt på morgonen följde jag med på en safari i nationalparken. Efter några timmars körning lyckades vi upptäcka en tiger. Vad vacker och stor den var där den låg utsträckt vid ett vattenhål. Randig. Gul, vit och svart. Kanske 200 kilo. En tigress!!

Den senaste kattsafarin genomförde jag 1989. Jag misslyckades med att få se jaguar i Yucatan i Mexiko. Jag skulle nog rest till Pantanal i Brasilien. Kanske hade jag där fått se jaguaren.