Två! Augustprisnominerade författare från kommunen

Det är faktiskt sant. Två romanförfattare med anknytning till Vaggeryds kommun har under årens lopp nominerats till Augustpriset i romanklassen. År 1995 nominerades Lennart Göth, som numera bor i Järnboda mellan Hagshult och Nydala. År 2010 nominerades Peter Törnqvist, uppvuxen i Svenarum.

Lennart Göth var aktuell för priset med romanen ”En ny påminnelse om”. Den utspelar sig huvudsakligen i nordöstra Skåne och en del karaktärer pratar göingedialekt. Ungdomar och deras utanförskap är huvudtemat i boken och detta skildras på ett insiktsfullt sätt. Ungdomarna rymmer mycket kärlek och en del våld. Den dramatiska upplösningen utspelar sig i ett torp beläget mellan Hagshult och Nydala.

”En ny påminnelse om” är mycket bra. Den tillhör de tio bästa svenska romaner jag läst. Boken kan lånas på Skillingaryds bibliotek.

Peter Törnqvist nominerades till priset för romanen ”Kioskvridning 140 grader – en Wästern”. Den utspelar sig i Svenarum på 1970-talet. I romanen nämns inte de rätta ortnamnen, Vaggeryd benämns ”Tullaryd”. Vi får följa huvudkaraktären ”Tjippen” på hans ungdomsäventyr i bygden. Han gör uppror mot sin far som vill uppfostra honom i kristen anda. Han blir så osams med sin far att han flyr hemmet och tältar vid en torvmosse där han sommararbetar. ”Tjippen” och hans kompisar ”Pjäta” och ”Brajton” fiskar och badar i åar och sjöar. ”Tjippen” är kär i en holländska som turistar i trakten…

”Kioskvridning” är skapligt bra. Törnqvist skildrar karaktärerna för ytligt. Romanen berör mig därför inte mycket. Dock fick den lysande omdömen i de stora, rikstäckande dagstidningarna. Du kan låna den på Vaggeryds bibliotek.