Hur blir man poet?

Det är inte enkelt att lyckas bli poet. Det finns en exklusiv skara människor som som har chansen. Ofta handlar det om människor som vänder sig inåt i sig själva och skådar sin själ. Det finns också ett embryo till ett fantasifullt språk i deras hjärnor men det måste väckas och sedan finslipas.

Man upptäcker att man är en potentiell poet när man lägger märke till att man skriver på ett annat sätt än andra människor. Man märker att man tolkar verkligheten på ett för andra lite konstigt sätt. När man läser poesi blir man upprymd och känner på sig att man kanske, kanske skulle kunna skriva lika bra som de stora poeterna. Man gör nu sina första trevande försök att skriva poesi.

Förr eller senare upptäcker man att något saknas i ens texter. Kanske gör man det när han fått nej från ett antal förlag, dit man skickat sina texter. Man förstår nu att man måste få hjälp med att finslipa sitt språk så att det blir poetiskt. Det finns två sätt att gå tillväga för att gå i land med det. Det ena är att gå en utbildning i kreativt skrivande. I Sverige finns det tvååriga skrivarkurser både på universitet och på folkhögskolor. Där lär man sig skriva på ett poetiskt sätt. Man får reda på många knep som poetiserar en text. Det andra sättet är att läsa litteraturvetenskap på något av våra universitet. Det krävs säkert att man studerar ämnet åtminstone tre terminer. Man lär sig där att  läsa och analysera poesi. På det sättet blir man varse de poetiska knep de stora poeterna använder.

Efter utbildningen får man utifrån det man lärt sig försöka skapa poesi som ingår i traditionen men som ändå sticker ut och är originell på något sätt. Det måste synas att man säger något nytt om det som alla andra tidigare poeter skrivit om. Lyckas man med det tackar säkert något förlag ja till att publicera dikterna i bokform.

Men få lyckas bli poeter.